zdroj: estav.cz

Vytápět domácnost topidlem na dřevo je oblíbeným řešením majitelů chalup i moderních novostaveb. Přesto si i dnes část laické veřejnosti pod pojmem kamna mylně představuje starý sporák v chalupě svých předků. Rozdíly mezi kamny, krbem, sporákem a krbovými kamny jsou však zásadní z hlediska funkce i designu.

V čem zatopit dřívím? Kamna, krb, nebo sporák?

Kachlová kamna (individuálně stavěná)

Primární funkcí kachlových kamen je vytápění obytných prostor. Lze jimi vytopit i celý dům. Akumulují teplo v řádu hodin. Jsou účinným, pohodlným topidlem šetrným k životnímu prostředí. Kamnář je staví přímo na míru objektu i představám zákazníka, také proto jsou originálním dílem vhodně dotvářejícím moderní i tradiční interiér. Příjemnou atmosféru zpestří pohled do ohně skrz prosklená kamnová dvířka.

Zdroj: archiv Cechu kamnářů ČR

Výhody a nevýhody kachlových kamen

  • vysoká účinnost topidla a akumulace tepla v řádu hodin
  • mohou vytopit i celý dům
  • originální dílo podle představ zákazníka
  • při správné obsluze jsou šetrné k životnímu prostředí
  • vyšší cena než v případě standardizovaných krbových kamen

Krbová kamna

Oproti individuálně stavěným kachlovým kamnům jsou průmyslově vyráběna a dopravována na místo již hotová, nejsou tedy originálním dílem. Umožňují minimální akumulaci tepla, navíc s ohledem na přímé napojení na komín mají velkou komínovou ztrátu, jejich účinnost je tudíž nižší než v případě kachlových kamen. S ohledem na méně náročnou výrobu a standardizovaný design jsou levnější variantou kamen.

Výhody a nevýhody krbových kamen

  • jsou levnější než individuálně stavěná kamna a krby
  • možnost rychlého pořízení a dopravy na místo
  • nižší účinnost topidla a minimální akumulace tepla
  • standardizovaný design

Krb

Slouží k vytápění a současně plní funkci designového prvku interiéru s možností pohledu na plápolající plamen. Akumulační krby vhodně kombinují požadavky na moderní design včetně velkého skla dvířek, zároveň se vyznačují zvýšenou účinností i schopností akumulace a přenosu tepla sáláním. Může být dobrým kompromisem v případě nedostatku prostoru pro stavbu kachlových kamen.

Zdroj: archiv Cechu kamnářů ČR

Sporák

Kachlový sporák někdy bývá označován jako kuchyňská kamna, protože je největším služebníkem v kuchyni. Nabízí možnost vaření, pečení, sušení, ohřevu vody, navíc příjemně vytápí kuchyň a přilehlé prostory. Často je jeho součástí i ložná plocha zápecí, na níž lze odpočívat. Sporák lze používat i jako jeden z hlavních zdrojů vytápění.

Zdroj: archiv Cechu kamnářů ČR

Pec

Pecí je označován výhradně prostor, obvykle se stropem tvořeným klenbou, do kterého se nejdříve naloží dřevo, to se spálí, a poté se do takto rozpálené komory vsází připravené suroviny k upečení. Pec neslouží jinému účelu než pečení a neumožňuje akumulovat teplo pro vytápění. Muže být individuálně stavěná i sériově vyráběná.

Zdroj: archiv Cechu kamnářů ČR

Pokud se zákazník rozhodne pro jinou variantu než krbová kamna, které je možné pořídit ve specializovaných prodejnách i sériově ve velkoobchodech, osloví kamnáře s poptávkou na individuálně stavěné topidlo. Nicméně ještě před prvotní konzultací s kamnářem by si měl majitel objektu ujasnit odpovědi na několik zásadních otázek, které jsou rozhodující při výběru konkrétního typu topidla.

Před konzultací s kamnářem je potřeba si ujasnit a připravit:

  • Co od topidla očekávám? (vytápění, možnost vaření a pečení, ohřev vody, pohled do ohně aj.)
  • Bude topidlo hlavním zdrojem tepla? (případně jaké další zdroje mám)
  • Jak velký prostor chci vytápět? (připravit si půdorys objektu, ideálně i výpočet tepelných ztrát)
  • Jaká je pod plánovaným topidlem skladba a nosnost podlahy a přilehlých stěn?
  • Jaký mám komín? (průměr, výška, stav)
  • Jak často budu topidlo používat? (denně, o víkendech, občas atd.)
  • Jak často jsem schopen a ochoten přikládat?
  • Co se mi líbí? (obrázky pro ilustraci včetně oblíbených barev)

Kachlová kamna, krby a sporáky patří mezi individuálně stavěná topidla navrhovaná na zakázku podle originálního návrhu a projektu. Nejde o katalogově zpracované výrobky, jako v případě krbových kamen, limitující zákazníka předem daným množstvím variant. Každé individuálně stavěné topidlo je originálem funkcí i vzhledem, na jehož projektování se podílí svou kreativitou nejen kamnář, ale mnohdy také sám zákazník.