zdroj: estav.cz

Znáte to – jakmile je pár dní za sebou teplo, už aby byl venku gril a v lednici pár pořádných steaků, klobás a nějaká ta zelenina. Grilování je pro mnohé Čechy symbolem léta. Je to čas, kdy se žije, vaří a jí venku. A ti náročnější k tomu využívají venkovní kuchyň.

TIP: Grilování s noblesou ve venkovní kuchyni

Prohlédnout fotogalerii4 fotografie

Samozřejmě, že venkovní kuchyně nabízejí celou škálu „spotřebičů“, nejen gril, ale také sporák i s troubou, otevřený krb, pec na pečení vhodnou pro přípravu pizzy, chleba a masa, nebo dokonce i udírnu s komínem. Zkrátka vše, co vám nabízí kuchyně v domácnosti, i něco navíc. Je to de facto několik venkovních staveb sloučených do jednoho celku podle představ majitele. Kamnáři, kteří se specializují na stavbu kuchyní, potvrzují, že je to právě gril v různé podobě a velikostech, co nechybí prakticky v žádné venkovních kuchyní.

Venkovní kuchyň se hodí jak k modernímu, tak tradičnímu, třeba víkendovému bydlení. Také provedení kuchyně je totiž možné v klasickém i moderním pojetí. Lze použít celou škálu povrchových úprav, ať už se jedná o omítky, kachle, kámen nebo v třeba nerez. Obzvlášť pracovní plochy jsou často provedené v přírodním kameni, nejvíce v žule. Stejně jako v případě individuálně navržených a stavěných topidel, při stavbě venkovních kuchyní se téměř meze nekladou.

Pravda, venkovní kuchyň si nemůže pořídit úplně každý. Je to velmi náročná a pracná stavba, která klade nároky nejen na zručnost, ale také na teoretickou znalost kamnáře. Je zapotřebí mnoha komponentů, materiálu a dobře odvedené práce. Proto se cena stavby pohybuje v řádech sta tisíců korun. Pro toho, kdo si ji nemůže dovolit, jsou na trhu firmy prodávající komponenty ke stavbě venkovní kuchyně. Ačkoli k tomu často dají člověku i nějakou tu dobrou radu, je pravděpodobné, že výsledek stavby „svépomocí“ zkrátka nedosáhne výsledku, jako kdyby venkovní kuchyň stavěl profesionál kamnář. Řešením pak také může být slevit ze svých požadavků a nechat si od kamnáře postavit venkovní kuchyň v jednodušším provedení, tudíž o něco levněji, přesto účelnou. V takovém případě lze vybavení kuchyně doplnit zakoupením mobilního grilu nebo malé mobilní pizza pece. Ten fantastický požitek z místa pro užitek a odpočinek zároveň, na čerstvém vzduchu za hezkých i deštivých dní, je velkým lákadlem, který nutí člověka o pořízení si venkovní kuchyně alespoň přemýšlet.

Kombinace omítky, nerezu a dřeva

Výhody:

  • Několik praktických staveb pro přípravu pokrmů sloučených do jednoho estetického celku, který většinou bývá pýchou pána/paní domu
  • Příprava pokrmů a stravování na čerstvém vzduchu
  • V případě kuchyně kryté zastřešením možnost vařit a jíst venku i za špatného počasí

Nevýhody:

  • Vysoká pořizovací cena
  • Pokud není venkovní kuchyně zastřešená, je třeba ji zakrývat při nepřízni počasí, „zazimovat“ ji
  • V některých případech hrozí neshody se sousedy, pakliže venkovní kuchyň sousedí v bezprostřední blízkosti jejich pozemku

Technické vychytávky:

  • Foukání vzduchu pomocí ventilátoru pod gril. Díky tomu se gril zehřeje během několika málo minut, tudíž je téměř okamžitě provozuschopný.
  • Sporák může zároveň sloužit jako ohniště udírny.