K napsání článku mne donutil stávající neutěšený stav v naceňování realizace spalinových cest a vlastní zkušenosti.

V dnešní době internetu,facebooku apod všichni rozumí všemu,všechno mi dodá pan Google…. Že i k návrhu a realizaci spalinové cesty je potřeba technických znalosti a řemeslný um nikoho moc nezajímá. Jako příklad mohu uvést výměnu 17 ks kotlů v jednom nejmenovaném bytovém domě v jedné nejmenované lokalitě.

1. Nacenění spalinové cesty vedené prostupy stropy a střechou provede topenářská a instalaterská firma.

2. Po prohlídce staveniště se zjistí,že v předmětném prostoru jsou již realizovány vzduchotechnické montáže a odpadní instalace. Takže realizace spalinových cest se tím velmi zkomplikuje.

3. Po dotazu kdo provedl nacenění spalinové cesty se dozvíte,že to je pracovník firmy zabývající se dodávkami kotlů-nejlépe obchodní zástupce,případně to bývá řadový pracovník logistické firmy zabývající se mimo jiné i topenařinou..

4. Výsledek? Tristní. Pro výběrové řízení předložená cena 240 000 Kč,reálná cena zahrnující zohledňující reálně použitý materiál a technické podmínky na stavbě včetně příslušných technických norem a požárních požadavků je 340 000 Kč. Za 14 dní má dojít k realizaci. Co teď s tím? Dlouhá jednání s investorem,generálním dodavatelem a projektanty. Cena je již vysoutěžena. Kdo ustoupí? A za jakou cenu. Dovolí si kominická firma obejít normové požadavky a pracovat za cenu ztráty? Pokud používá selský rozum tak určitě ne. Zejména revizní technik spalinových cest na tyto realizace nevydá revizní zprávu.

5. Příčiny? Viz bod 3. K nacenění není potřeba komínické praxe a použití příslušných norem včetně požárnických. Naplácáme tam desítky metrů koaxiálních spalinových trubek,nějaké to koleno,prostupy střechou… A máme vyřešeno… Reálná pracnost na stavbě neřešena….

6. Podobnost kolegové kominíci čistě náhodná….? Máte to také tak?