Univerzální komínový systém by měl umět spolehlivě odvést od spotřebičů spaliny s nízkou i vysokou teplotou a zároveň být odolný při vyhoření sazí a také proti působení vlhkosti či kondenzátu. Vyprojektovat komín správných parametrů je inženýrská alchymie.

Jak se mění naše potřeby, mění se také zdroje tepla, které používáme. Logicky s tím se mění i komíny – například díky dokonalejší konstrukci spotřebičů jsou dnes výstupní teploty spalin nižší než dřív, což zase komínům nemusí dělat dobře. Uplatňují se výměníky tepla i účinná regulace přívodu vzduchu.

U kotlů nebo krbových kamen dochází stále častěji ke kondenzaci ve spalinové cestě. Ne vždy používáme ideálně suché dřevo, pokud je zároveň komín širší než je třeba, je kondenzace nevyhnutelná. I to musí projektanti komínů řešit.

Správný projekt výrazně zjednoduší použití systémových komínů, kde všechny podstatné části již předem vyřešila technická dokumentace výrobce. Projekt vedle konstrukce samotného komínu musí také určit, jaké budou průchody stropy a krovem budovy, ale také podmínky provozu a údržbu.

Komín je dost složitá věc: v jeho patě jsou zpravidla kondenzátní jímky, kontrolní nebo vybírací otvory, u třísložkových komínů mřížky pro zadní odvětrání. Pokud je součástí tělesa víceúčelová šachta, tak také revizní dvířka. A chybět by neměl přímý odvod kondenzátu. Důležitými prvky jsou vybírací nebo kontrolní otvory s dvířky. Kde se nedá komín čistit ze střechy, musí se vyprojektovat kontrolní nebo vymetací otvory třeba na půdě.

Nejlepší je, když komínové těleso je uvnitř dispozice a prochází střechou v oblasti jejího hřebene. Dříve byly komíny zakládány převážně v suterénu nebo ve sklepích, dnes je komínová pata založena často v úrovni obytného podlaží.

Přívod vzduchu pro spalování

Protože v nových dobře izolovaných a zateplených domech prostě „netáhne“, používají nezávislé spotřebiče komínové systémy, které vedle odvodu spalin zajistí současně i dostatečný přívod vzduchu pro spalování. Uzavřené spotřebiče označované také „turbo“ jsou nezávislé na vzduchu v místnosti a připojují se ke komínu dvouplášťovými soustřednými kouřovody. Funguje to tak, že vnitřní keramická vložka odvádí spaliny od kotle a volným prostorem mezi vložkou a komínovým pláštěm se přivádí spalovací vzduch, který cestou předehřívá teplo z odváděných spalin.

Dimenzování

Správný návrh průřezu komína je základ. Ve spojení s dobře navrženou tepelnou izolací zajišťuje dostatečnou teplotu spalin komínového ústí. A správný komín vedle technických dat musí zohlednit také nadmořskou výšku, vliv okolní zástavby nebo terénu, a také například možné účinky větru.

Samostatnou kapitolou jsou společné komíny pro odvod spalin od více spotřebičů. Současný sortiment spotřebičů paliv je navíc natolik široký, že se sice orientačně vyjde z návrhových diagramů a tabulek, ale správný průřez komína se stejně , přičemž nic se nejen z důvodů ekonomického provozu, ale i naší bezpečnosti musí přesně spočítat.

Vybrat správný komín je věda

V současných komínových „skládankách“ se uplatňuje řada materiálů: jako vnitřní komínové vložky se používá nejčastěji keramiky, nerezové oceli a plastu. Optimální komín bychom měli zvolit podle spotřebiče paliv. Při stavbě nového domu bývá velkou výhodu univerzální komínový systém použitelný pro otopný systém na pevná, kapalná, i plynná paliva.

Dalším kriteriem je životnost. Když stavíme rodinný domek, předpokládáme, že komín bude sloužit stejně dlouho, jako objekt, což lépe splňují keramické než kovové komíny. Naopak v případech, kdy je komín určen výhradně pro určitý konkrétní spotřebič se již při návrhu předpokládá, že s výměnou spotřebiče bude zřízen i nový komín, tedy nejlépe lehký třívrstvý nerezový systém.

Do zděných objektů zapadá technologie stavebnicových komínových systémů z komínových tvárnic a keramických vložek. Pro stavbu, která nepoužívá mokré procesy, lze použít komínový systém montovaný suchou cestou. Pro montované domy jsou k dispozici prefabrikované keramické komíny, které se ze dvou nebo více dílů na stavbě jednoduše osadí a smontují.

Komíny v novostavbách mají být přímé, bez úhybů, což se ale nedá dodržet vždy při rekonstrukcích, takže tam bývají spíš než keramika používány nerezové systémy.

Jaké spotřebiče na který komín

Správně navržený komín s odpovídajícím průměrem průduchu je důležitým předpokladem pro optimální funkci připojených spotřebičů. Komíny jsou samostatné, kde je do jednoho průduchu připojen pouze jeden spotřebič, nebo společné pro spotřebičů více. Pravidla a způsob připojování popisují a řeší technické normy.

Obecně pro spotřebiče na pevná paliva běžně vyhoví keramické systémy a systémy nerezové, určené pro podtlakový provoz a s odpovídající odolností vůči korozi. Pro spotřebiče na kapalná paliva vyhovují bez problému systémy keramické a spotřebiče na plynná paliva mohou být připojeny do komínů keramických, nerezových a – což je jistě zajímavé – také v některých případech plastových.

Komíny pro spotřebiče nezávislé na vzduchu v místnosti jsou jiné: buď musí vzduch protiproudem jít například volným prostorem mezi vnitřní komínovou vložkou a komínovým pláštěm, nebo samostatnou šachtou, přidruženou ke komínovému průduchu. Optimální průměr komínového průduchu už umí na základě dodaných dat vypočítat patřičný program.

Při nástupu spotřebičů s nízkými teplotami spalin měly keramické materiály určité problémy s nasákavosti a propustnosti a částečně je nahrazovala nerezová ocel. Dnes si ovšem s potížemi výrobci keramických vložek poradili a moderní keramické komíny jsou opravdu univerzální. Mají životnost domu, zatímco životnost nerezových komínů odpovídá s ohledem na korozi životnosti připojeného spotřebiče.

Pro stavbu komínů a spalinových cest platí norma ČSN 734201 – Komíny a kouřovody – Navrhování, provádění a připojování spotřebičů paliv. Z této normy mají povinnost vycházet revizní technici spalinových cest při provádění výchozích nebo kolaudačních revizí. Při realizaci komínů a spalinových cest vyžadujte dodržování a znalost této normy!  

Velkou obezřetnost nutno projevit při realizaci tzv. kouřovodů s funkcí komína pro spotřebiče na tuhá paliva. Norma ČSN 734201 sice tuto možnost připouští, avšak jen v technicky odůvodněných případech. Špatným řešením si můžete způsobit, že Vám revizní technik spalinových cest spalinovou cestu neschválí.

Mějte na paměti následující :

1. Teplota z jednovrstvého kouřovodu se může přenášet i na plášť třívrstvého komína.

2. Z tohoto důvodu je nuto řesit prostupy a styk s hořlavými konstrukcemi (stropy, střechy apod.)

3. Komín nemůže respektovat pouze vyjádření výrobce o průměrné teplotě spalin při bežném používání spotřebiče paliv.

4. Odvod spalin musí být odolný i proti možné souhře náhod, kterými je například vznícení nečistot v komíně.

5. Prostupy kouřovodů – odvodů spalin konstrukcemi z hořlavých hmot řeší ČSN 06 1008 – přílohy.

6. Podle ČSN 73 4201 pak musí být dodržena vzdálenost dřevěných konstrukci od vnějšího líce komínového pláště nejméně 50mm. Mezera musí být provětraná, je možno vložit dodatečnou izolaci.

Podle způsobu výroby a montáže se komíny třídí na:

1. Systémový komín

Komín, který je sestaven s použitím kompatibilních dílů jednoho výrobce, který přebírá odpovědnost za systémový komín jako celek

2. Individuální komín

Komín, který je sestaven s použitím dílů, které mohou pocházet od více výrobců. Odpovědnost za komín přebírá ten, kdo komín postavil, tedy dodavatel stavby nebo montáže.

V tomto smyslu musí tedy dodavatel provést kompletní zatřídění komínu podle platných technických norem (teplotní a tlaková třída, odolnost proti korozi, vzdálenost od hořlavých materiálů, požární odolnost a pod. – Podrobně ČSN EN 1443).

3. Dodatečně vložkovaný komín

Individuální komín, kde je do stávajícího komína namontována komínová vložka od jednoho výrobce. Odpovědnost za komín přebírá ten, kdo dodatečně vyvložkoval komín komínovou vložkou.

Univerzální komíny a speciální komíny s keramickou vložkou jsou důležitým prvkem při vytápění objektu. Optimální výběr komínového systému zajistí spolehlivý odvod a rozptyl spalin bez nutnosti hledání kompromisu při výběru nebo výměně spotřebiče.

Firma DAMING s.r.o. nabízí svým zákazníkům nové komínové systémy od předních světových výrobců. Jedná se jak o klasické zděné komíny, tak i nerezové či plastové komínové systémy. Kromě prodeje samotných komínů nabízíme také montáž či stavbu nových komínů.

V současné době je technologie vyzdívání komínů z plných pálených cihel na šířku s maltovým pojivem naprosto zastaralá a vzhledem k vývoji v posledních letech v oblasti spotřebičů paliv (kotlů, kamen apod.) i naprosto nevhodná! Dnešní spotřebiče jsou konstruovány tak, aby měly co největší účinnost. Starší spotřebiče měly malou účinnost (málo tepla zůstávalo v místnosti) a mnohem vyšší teplotu spalin.Tyto spaliny stačily většinou komínem prolétnout ven, aniž by se v něm byly zchlazeny pod rosný bod.

Novodobé spotřebiče jsou konstruovány za účelem co nejvyšší účinnosti a tak jsou jejich spaliny poměrně studené již v momentě, kdy spotřebič opouštějí do komína. Teplota těchto spalin se pohybuje na poměrně nízké úrovni mezi 100-180°C . Pokud tyto teplé spaliny (ne horké) odcházejí komínem, který je vždy dále ochlazuje (u klasického zděného komína např. na půdě anebo nad střechou dochází k velkému ochlazení) dojde ke zchlazení spalin pod jejich rosný bod a jejich kondenzaci ještě v komíně. Pro klasický typ zděného komína to má katastrofální důsledky a vede to postupem času k jeho naprosté erozi a rozpadu. Při nejlepším k procestování a průsaku dehtových map na vnější povrch komína.

guest
1 Komentář
Nejnovější
Nejstarší Většina hlasovala
Vložené zpětné vazby
Zobrazit všechny komentáře
David
David
4 let před

Vybrat komín je opravdu věda. Naštěstí máme kamaráda kominíka, který nám pomohl s výběrem ideálního komína pro náš dům. Na základě jeho rad a zkušeností jsme se rozhodli pro koupi nerezového komínu z https://www.kominycz-eshop.cz/komin-nerezovy . Nabízejí různé nerezové komíny, takže pak už jen stačilo, si jeden vybrat, což už nebyl takový problém.