Nebylo ještě ani poledne, když v jednom z bytů v brněnském Starém Lískovci našli hasiči a záchranáři přiotrávené dítě a dva dospělé. Rodina se v neděli nadýchala nebezpečného oxidu uhelnatého z poškozené karmy. Podobných případů je podle krajských záchranářů v těchto dnech rekordní množství.

Jen za minulý týden jihomoravská záchranka vyjela k osmi přiotráveným pacientům. „Dva z nich byli ve vážném stavu, vrtulník je transportoval na specializované pracoviště v Ostravě,“ upřesnila mluvčí jihomoravské záchranné služby Hedvika Kropáčková.

Oxid uhelnatý je bezbarvý a bez zápachu. Právě proto je nebezpečný. „Zdravotníci mu říkají tichý zabiják. Nedostatek kyslíku se nejvíc projeví v mozku, člověk rychle ztratí vědomí. V České republice lékaři každý rok s otravou hospitalizují stovky pacientů, v kraji jich za letošek bylo přes šedesát,“ uvedla Kropáčková.

Nadýchání se nebezpečného plynu může mít trvalé následky, nezřídka vede až ke smrti. Otrávit se může i celá rodina. Právě tak se před dvěma dny oxidem uhelnatým v Brně přiotrávili lidé ze Starého Lískovce. „Nebezpečný plyn zřejmě unikal z poškozené karmy v koupelně. Dva dospělé a dítě záchranka převezla do nemocnice,“ uvedl mluvčí krajských hasičů Jan Dvořák.

Nejrizikovější bývají v těchto případech neudržované plynové ohřívače vody. „Problém jsou také plastová okna. Byt je kvůli nim zcela uzavřený. Je potřeba často větrat a dostávat vzduch do místnosti, kde spotřebič je,“ upozornil mluvčí hasičů Petr Příkaský.

Počet otrav a také požárů podle odborníků souvisí s tím, jak intenzivně lidé topí. Důležitá je proto pravidelná údržba komína. „Oxid uhelnatý vzniká při nekvalitním spalování uvnitř spotřebiče paliv. Pokud spalinová cesta funguje, jak má, plyn bezpečně odchází do ovzduší. V opačném případě se spaliny vracejí zpět do místnosti a hodnota oxidu uhelnatého dramaticky stoupá. Otrávit se se tak lidé mohou už za několik minut,“ vysvětlil mluvčí Společenstva kominíků České republiky Petr Dušek.

Připomněl také, že lidé musí podle zákona spalinové cesty zkontrolovat alespoň jednou do roka.

Odhalit šíření plynu pomohou i čidla na detekci oxidu uhelnatého. „Dokáží zachránit život. Stojí přitom jen necelých pět set korun, dají se pořídit i na internetu,“ zmínila Kropáčková.

Otravy oxidem uhelnatým

• V České republice se každý rok přiotráví stovky pacientů. Na jižní Moravě jich letos bylo přes šedesát.
• Při lehké otravě se dostaví otupělost, únava nebo bolest hlavy. V těžké fázi přichází zmatenost, pocit na zvracení, poruchy dechu, hluboký spánek či bezvědomí.
• Odborníci jako prevenci doporučují pravidelně větrat, kontrolovat komín a mít čidlo na detekci oxidu uhelnatého.

Převzato z Brněnského deníku

guest
0 Komentáře
Vložené zpětné vazby
Zobrazit všechny komentáře