Volně zpracováno podle článku Ing. Jiříka v Kominickém věstníku č.1/2017

Revizní technik spalinových cest nemůže provádět svoji činnost bez znalosti dalších ČSN a předpisů navazujících na základní normu ke spalinovým cestám-ČS 734201-Navrhování,provádění a připojování spotřebičů paliv.

Pro krby a krbové vložky je to ČSN 734230 Krby s otevřeným a uzavíratelným ohništěm.

Orientačně :

Článek 7.3.7. ČSN 734230 – Do teplovzdušné komory musí být zajištěn dostatečný přístup pro její kontrolu a čištění,ale i pro kontrolu a čištění povrchu kouřovodu a krbové vložky a pro provádění čištění kouřovodu

Článek 5.3. ČSN 734230 – Podlaha pod krbem a ve vzdálenosti nejméně 800 mm ve směru kolmém na otevřenou stranu ohniště a 400 mm ve směru rovnoběžném s touto stranou musí být z nehořlavého materiálu. Vzdálenost se měří od bližší hrany otvoru ohniště.

Článek 7.3.9. ČSN 734201 – Rozvod teplého vzduchu musí být těsný a zhotovený z materiálu odolávajícího provozním teplotám. Vyjma části vedené teplovzdušnou komorou musí být rozvod po celé délce tepelně izolován tak,aby povrchová teplota přilehlých konstrukcí nepřekročila 85° C

Článek 7.3.1. ČSN 734201-Plášt teplovzdušné komory,která je určena k předávání tepla, a izolace přiléhajících konstrukcí musí být zhotoveny výhradně z materiálů,které jsou výrobcem k tomuto účelu přímo určené. Je zakázáno používat nevhodné materiály jako porobeton,porocement,sádrokarton apod. Vláknité materiály s mohou používat pouze s tuhým pojivem vytvrzené teplotou a tlakem,a povrch těchto materiálů u otevřených teplovzdušných systémů musí být čistitelný a upravený proti otěru(abrazi) proudícím vzduchem

Článek 7.3.2. ČSN 734201 – Plášť teplovzdušné komory,která není určena k předávání tepla,musí být provedený z nehořlavého materiálu.

Nejčastější závadou u krbů s uzavíratelným ohništěm je absence odvětrané izolační komory nad teplovzdušnou komorou.

Vrstva vzduchu o vysoké teplotě v uzavřené části teplovzdušné komory může způsobit samovznícení hořlavé konstrukce stropu.

Za požární bezpečnost krbů a krbových komor zodpovídá jejich dodavatel.

Avšak činnost kominíků musí vycházet ze zákona o požární ochraně-zda je z hlediska požární bezpečnosti v pořádku i spotřebič a jeho okolí.

Na závady by měl být upozorněn objednatel revize spalinové cesty nebo kontroly. U vážných případů by mělo dojít k oznámení příslušnému orgánu státního požárního dozoru.

guest
0 Komentáře
Vložené zpětné vazby
Zobrazit všechny komentáře